Alvázszám

Miért érdemes lekérdezni, vagy hirdetésnél megadni? Kattintson, és tudjon meg többet!

Eladó vagyok Vásárló vagyok
Ha használt autóról van szó, az alvázszám egy igazi varázsszó, hiszen az eladást gyorsabbá, a vásárlást pedig biztonságosabbá teszi!

Mi az az alvázszám, hol található meg, és hogyan teszi biztonságosabbá a használtautó vásárlást?

Az alvázszám egy számokból és betűkből álló karaktersor, ami lehetővé teszi a járművek pontos beazonosítását. Formátuma a világ összes országában egységes, és három elemből áll össze: a gyártó nemzetközi azonosítójából (3 szám és/vagy betű), a modell jelöléséből (6 számjegy) és a jármű egyedi azonosítójából (legalább 8 karakter, általában tartalmazza a gyártási évet).

A legegyszerűbb, ha a kocsi papírjain keressük, ugyanis megtalálható a forgalmi engedélyben az “E” mezőben, a biztosítási szerződésen és a szervizkönyvben is. Természetesen magán az autón is rábukkanhatunk, viszont típusonként eltér, hogy pontosan hol. Érdemes megnézni a vezetőoldalon a szélvédő mögött, a B-oszlopon, a vezetőoldalon lévő ajtó oszlopában, de megtalálhatjuk a csomagtartó fenéklemezén is.

Alvázszámmal rendelkező hirdetések »

Mit árulhat el az alvázszám lekérdezése egy használt autóról?

Azt, hogy hol és mikor került forgalomba az autó

Mindent a márkaszervizes karbantartásokról, javításokról

A hivatalosan rögzített kilométeróra-állásokat

Az esetleges törések, sérülések, biztosítási események részleteit

A korábbi tulajdonosok számát

Azt, hogy állt-e valamilyen okból körözés alatt az autó

Az alvázszám lekérdezés segítségével gyakorlatilag megismerhetjük az autó teljes élettörténetét, így vásárláskor nem kell attól félni, hogy az eladó esetleg valamit elhallgatott előlünk. Az alvázszám ellenőrzésével tehát nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat vásárláskor, így mindenképpen érdemes elvégezni a lekérdezést.

A Használtautó.hu-n már lehetősége van az eladóknak arra, hogy megadják a hirdetésben az alvázszámot is. Ezeknél a hirdetéseknél néhány kattintással elvégezhető a lekérdezés a CarVertical adatbáziásnak segítségével!

Hogyan segíti az eladást az alvázszám feltüntetése?

A Használtauto.hu felmérése szerint az alvázszám ellenőrzés lehetősége növeli a vásárlók bizalmát, ugyanis a megkérdezettek 95%-a mondta azt, hogy nyugodtabb szívvel vásárol olyan autót, amelynek az előéletéről független forrásból tájékozódhat.  A kutatás eredményeiből az is látszik, hogy különösen a fiatalabb és a nagyobb értékű autók esetében fontos ez az alvázszám lekérdezés: egy ilyen módon meghirdetett 4 éves autó a legnépszerűbb márkák esetében átlagosan 37 nap alatt talált gazdára, míg alvázszám nélkül ez az idő 55 nap is lehet.

Mindezek mellett érdemes tudni azt is, hogy az alvázszámmal meghirdetett autókat egyedi jelvénnyel jeleníti meg a Használtautó.hu, így már a keresés során kitűnnek a többi közül.

alvázszám lekérdezés alvázszám ellenőrzés